Gotowanie od serca

2024-02-13  |  Białystok
UDOSTĘPNIJ:
Gotowanie od serca/ fot. TVP3 Białystok
Pokazują młodszym kolegom sztukę gotowania, a przy okazji sami uczą się otwartości i cierpliwości. Przed Walentynkami uczniowie Szkół Technicznych zorganizowali warsztaty dla podopiecznych Zespołu Placówek Szkolno-Wychowawczych w Białymstoku.

Jak zrobić pizzę, taką od serca? Młodszym kolegom z Zespołu Placówek Szkolno-Wychowawczych w Białymstoku pokazywali to dziś (13.02) przyszli kucharze. Jak powiedziała Gabriela Piszczatowska z Zespołu Szkół Technicznych w Białymstoku - Pomagamy tym dzieciom, dzieci pomagają nam, jak ten świat wygląda. Nie jest tak ładnie, kolorowo, że każdy ze wszystkim sobie radzi. My pomagamy im.


W kuchni jak w życiu. Na początku wrze i kipi, ale zawsze coś z tego wyjdzie. Jak oznajmiła Renata Frankowska, dyrektor Zespołu Szkół Technicznych w Białymstoku - Od serca do serca działamy wspólnie, uczymy się zdrowego gotowania i to jest ta radość, która nie tylko dziś i jutro będzie w nas królowała.


Wspólne gotowanie potrafi wprawić w dobry nastrój. Coś niecoś każdy mógł dołożyć według własnego uznania. Jedzenie musi nie tylko smakować, ale też wyglądać.


A, że apetyt rośnie w miarę jedzenia, dobrze by było zdrowo. Ciasto do pizzy jest mąki pełnoziarnistej, reszta to ser i dużo warzyw. Jak zaznaczyła Olka Kalko z Zespołu Szkół Technicznych w Białymstoku - Uczymy najmłodszych, aby potrafili po kolei składniki na spokojnie, żeby się nauczyli.


Takie wyzwania to dla uczniów Zespołu Szkół Technicznych w Białymstoku chleb powszedni. Cierpliwie uczą miksowania, zagniatania i wycinania.


Jak podkreśliła Anna Samborska, dyrektor Zespołu Placówek Szkolno-Wychowawczych w Białymstoku - Też jest to terapia. My tutaj pobudzanie zmysłów, sensoryka, pracujemy rękami i wizualne aspekty. Dużo kumuluje się tu działań na rzecz innych… z sercem.


Z sercem i od serca z korzyścią dla wszystkich. Jak zaakcentowała Julia Malecka z Zespołu Szkół Technicznych w Białymstoku - Każdy potrzebuje trochę miłości, a każdy może okazać trochę uczucia drugiej osobie, no jednak przez żołądek do serca.

 

A co w sercu to na talerzu. Najważniejsze, że w smak.

Źródło:
Obiektyw TVP3 Białystok